Een avond denken zonder thuis

Gesprekken, interventies en een ritueel

The World Health Organisation (WHO) voorspelt dat in 2030 depressie volksziekte nummer één wordt. Volgens het Trimbos Instituut neemt het aantal mensen met psychische klachten steeds meer toe, net als het gebruik van anti-depressiva of angstremmers. Deze toename is met name te vinden onder jongeren. 

We zouden deze jongeren kunnen beschouwen en behandelen als individuen met een probleem. Of een ziekte. Maar we kunnen ons ook verdiepen in de diepere oorzaak achter dit lijden. Wat als we de toename van depressie niet als afwijking zien maar als graadmeter van wat er misgaat in de maatschappij? Durven we hiernaar te kijken?

Deze tijd vraagt om het creëren van ruimtes waarbinnen we samen kunnen zijn zonder categorisering. Zonder vaste overtuigingen of diagnoses, voorbij beleidstaal of medische taal. We hebben nood aan de taal van de verbeelding. En dat precies in eindtijd waarin wetenschap en cultuur onder vuur liggen. Ook gezelschap Tijd van de Wolf raakt de structurele subsidie kwijt.

We maken ons zorgen en luiden deze avond de noodklok. Laat ons samenkomen om via verbeelding, gesprek en ritueel licht te laten schijnen op wat wij liever niet willen zien. Samen te zoeken naar een nieuw perspectief. We hebben ruimtes nodig om te denken zonder thuis, zoals filosoof Hannah Arendt het noemde.

Deze avond wordt zo’n ruimte. Wees welkom en dompel je onder in het universum van Tijd van de Wolf.

Speeldata
04.03.2025
Frascati, Amsterdam

Artistieke leiding
Alexandra Broeder

Scenografie
Sacha Zwiers

Compositie
Roald van Oosten

Stagiair
Amy Pratt

De gasten van deze avond worden binnenkort bekend gemaakt.

Techniek
HP Hulscher

Productie
Nikita Oldert

PR
Leonie Dijkstra

Zakelijk leiding
Tamara Roos